Beoordelen van de toetsen schrijven

De toetsen schrijven moeten handmatig door jou worden beoordeeld. Je beoordeelt de schrijftaken van de leerlingen digitaal in het IEP LVS met behulp van een beoordelingsmodel. Het beoordelingsmodel in het LVS is een intuïtief model waarmee je de gemaakte toetsen snel en efficiënt kunt nakijken. Je vergelijkt bijvoorbeeld de gemaakte opdrachten op 1F-niveau van de leerling met de speciaal ontworpen standaardteksten op niveau onder 1F, op 1F en boven 1F. Per opdracht geef je aan waar de tekst van de leerling het meest op lijkt. Nadat je de vier schrijftaken voor een leerling hebt beoordeeld, wordt het toetsresultaat automatisch berekend. Lees meer over hoe de uitslagen voor de toetsen schrijven worden berekend bij toetsresultaten taal.

Volg bij het beoordelen van de toetsen schrijven onderstaand stappenplan.

Stap 1

Om een schrijftoets te beoordelen, klik je rechtsboven op ‘Menu’. Vervolgens klik je op ‘Toetsen’. Klik op de juiste toets (Schrijven 1F of Schrijven 2F) en klik daarna op ‘Start beoordeling’.

Stap 2

Je ziet de leerlingen in je klas en kunt per leerling de beoordeling starten. Selecteer de juiste leerling en klik op ‘Start beoordeling’. Het scherm ‘Beoordeel antwoorden’ opent zich bij opdracht 1.

Stap 3

Kijk eerst in het door de leerling ingevulde toetsboekje. Je bekijkt de uitwerking van opdracht 1 van de leerling uitvoerig. Let onder andere op fouten die de leerling maakt en op dingen die de leerling (uitzonderlijk) goed doet.

Stap 4

De uitwerking van de leerling vergelijk je nu met de voorbeelduitwerkingen en de toelichtingen behorende bij opdracht 1. Schuif met je muis over de tabbladen en vergelijk de uitwerking van de leerling met alle drie de teksten. Je stelt jezelf de vraag: op welke voorbeelduitwerking lijkt de uitwerking van de leerling het meest? Kies niet meteen, maar lees eerst goed de toelichtingen bij de voorbeelduitwerking. Het is belangrijk dat je je keuze hierop baseert om objectief en betrouwbaar te beoordelen.

Stap 5

Wanneer je je keuze hebt gemaakt – je weet op welke voorbeelduitwerking de uitwerking van de leerling het meest lijkt – zorg je dat het juiste tabblad (<1F, 1F of >1F) openstaat door er met je muis overheen te schuiven. Onderaan de voorbeelduitwerking klik je vervolgens op ‘Dit antwoord kiezen’. Er verschijnt nu een vinkje bij het gekozen antwoord. Het is mogelijk om je antwoord tussentijds nog aan te passen.

Stap 6

Rechts bovenin het scherm kun je naar de volgende opdracht gaan door op ‘Volgende’ te klikken.

Het groene bolletje verspringt naar opdracht 2 en je kunt stap 3 t/m 5 herhalen tot je alle vier de opdrachten beoordeeld hebt.

Stap 7

Wanneer je het beoordelen van een leerling tussentijds wilt stoppen, kun je rechts bovenin het scherm klikken op ‘Beoordeling sluiten’, en dan bevestigen. Let op: de tot nu toe ingevoerde resultaten gaan hiermee verloren.

Stap 8

Na het beoordelen van de vierde opdracht zie je direct het behaalde resultaat op de toets. Let op: je kan na afronding je beoordeling niet meer aanpassen. Klik op ‘Volgende leerling’ om de volgende leerling te beoordelen. Klik op ‘Naar leerlingenlijst’ om terug te gaan naar je groepsoverzicht.