Toetsen klaarzetten

​Wilt u een toets klaarzetten in het Toetsplatform Taal? Volg dan onderstaand stappenplan.

​Om deze handeling te kunnen uitvoeren, heb u de rol Docent of Docentbeheerder nodig.

Stap 1 - Selecteer toetsen

Ga naar het kopje ‘Toetsen=>Klaarzetten’ in het Toetsplatform Taal. Selecteer de toets(en) die u wilt afnemen. In het overzicht wordt het volledige aanbod aan toetsen in het Toetsplatform Taal getoond. U kunt verschillende zoekfilters instellen om het toetsaanbod te filteren. Voor meer informatie over een toets kunt u met uw muis op het i-symbool klikken in de meest rechter kolom van het toetsoverzicht.

Bij ‘Vorm’ kunt u zien of een toets digitaal, op papier of beide wordt aangeboden. Als er toetsen in het overzicht staan die u niet kunt aanvinken of waarbij een rood kruis getoond wordt, kunt u hiernaar informeren bij de afdelings- of instellingsbeheerder. Ga op de toets staan en klik op selecteer in de meest rechterkolom. Klik vervolgens op ‘Selecteer groepen ‘of ‘Selecteer kandidaten’.

Stap 2 - Selecteer kandidaten

U kunt de geselecteerde toets(en) klaarzetten voor een groep cursisten of voor individuele cursisten. Wilt u de toets(en) klaarzetten voor een groep cursisten? Vink dan de gewenste groep aan onder ‘Selecteer groepen’. Wilt u de toets(en) klaarzetten voor individuele cursisten? Vink dan de desbetreffende cursist(en) aan onder ‘Selecteer kandidaten’. Klik vervolgens op ‘Bekijk selectie’.

Stap 3 - Klaarzetten

Als laatste stap kiest u of u de toets alleen wilt klaarzetten of ook direct wilt vrijgeven. Wilt u de toets alleen klaarzetten? Klik dan op ‘Klaarzetten’. De toets dient dan op een later moment nog vrijgegeven te worden (zie toetsen vrijgeven). Wilt u de toets ook vrijgeven? Geef dan de periode aan waarin de toets moet worden afgenomen door de datum en tijd af te bakenen. U kunt ook alleen de vanaf-datum en -tijd invullen. De toets is vanaf dit moment 30 dagen beschikbaar in de toetsspeler van de cursist. Als u een toets direct wilt vrijgeven, dan hoeft u de datum en tijd niet te wijzigen. Deze staan automatisch ingesteld op de vanaf-datum en -tijd van het moment van het klaarzetten van de toets. Wilt u de toets pas op een later moment vrijgeven, pas dan de datum en tijd aan. Klik vervolgens op ‘Klaarzetten en vrijgeven’. Hebt u een papieren versie van een toets klaargezet? Dan moet het systeem de papieren boekjes eerst genereren, voordat u ze kunt downloaden. Lees hier meer over bij downloaden papieren toetsboekjes.

Aanvullende opties bij het klaarzetten van een toets

Als een toets handmatig moet worden beoordeeld, kunt u tijdens het klaarzetten van een toets ook direct een beoordelaar toewijzen. voor meer informatie hierover naar beoordelaars toewijzen bij het klaarzetten van toetsen
Het is tevens mogelijk om een toets voor uzelf klaar te zetten en deze vervolgens als kandidaat te maken. Daarvoor moet u de rol van ‘Kandidaat’ in het Toetsplatform Taal hebben. Zet de toets voor uzelf klaar. Wissel vervolgens van rol rechts bovenin uw scherm van docent naar kandidaat.