Voorbereiding digitale afname

Zorg bij een digitale afname altijd voor voldoende pc’s of laptops, headsets, kladpapier en potloden. De headsets zijn in het geval van een luistertoets nodig voor alle leerlingen. Het JIJ! LVS biedt enkele ondersteunende functies voor leerlingen met bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie, zoals het toekennen van 25% extra toetstijd en de mogelijkheid om de tekstgrootte aan te passen in de toetsspeler. Deze ondersteunende functies moeten vooraf zijn toegekend aan de leerling (zie handmatig hulpmiddelen toekennen in het JIJ! LVS).

Maatregelen tegen frauderen

De toetsen in het JIJ! LVS kunnen worden afgenomen op pc’s, laptops of tablets. Je kunt een aantal aanvullende maatregelen nemen tegen frauderen, dat hieronder nader wordt toegelicht.

Controleer bij de afname van de toets bijvoorbeeld altijd of de juiste leerling echt de juiste toets maakt:

  • Met behulp van het toetsplatform kun je de toets in een specifieke afnameperiode inplannen, bijvoorbeeld tijdens één lesuur (zie ook toetsen inplannen). Je kunt er ook voor kiezen de toets alleen vrij te geven voor de leerlingen die daadwerkelijk aanwezig zijn.

Zorg ook dat de omstandigheden frauderen zo moeilijk mogelijk maken:

  • Laat leerlingen alle (digitale) middelen inleveren voordat ze het toetslokaal ingaan. Zorg zelf voor potloden en kladpapier en, indien nodig, een headset;
  • Zorg voor een opstelling waarbij leerlingen niet bij elkaar op het scherm kunnen kijken. Er bestaan plakfolies, waardoor het beeld alleen zichtbaar is als de leerling recht voor het beeldscherm zit.